1 week na legalisatie cannabis al gigantisch wiettekort in Nevada

Nadat op zaterdag 1 juli Nevada als vijfde Amerikaanse staat cannabis legaliseerde, namen inwoners het er direct flink van. Dat blijkt uit het gigantische tekort aan wiet waar de staat nu mee kampt.

De locaties waar legale cannabis verkrijgbaar is, zogeheten dispensaries, zijn volledig door hun voorraad heen. Er zijn 47 dispensaries in de staat. Dat het zo’n succes zou worden kwam niet geheel onverwachts. In de staten waar cannabis eerder gelegaliseerd werd, kampten de winkels binnen no-time met een tekort. Echter is het er Nevada zo slecht aan toe dat de gouverneur een noodregulering wilde aannemen.

Geen bevoorrading

Het plan waarover gestemd moet worden moet er onder meer voor zorgen dat er een groter aantal distributie-licenties moet komen. Dit zijn licenties die het toestaan om wiet vanuit kwekerijen en verpakkingsinstanties naar de dispensaries te vervoeren. Hier ging het voor de staat ook fout. Op het moment dat wiet gelegaliseerd werd, was er nog geen enkele licentie uitgegeven. Dit leidde er toe dat winkels niet bevoorraad konden worden, en het dus moesten doen met de stash die ze hadden.

Goed doel

De legalisering blijkt een flinke vetpot voor de staat. Zo is er naar verluid tussen 1 en 4 juli voor ongeveer 3 miljoen dollar aan wiet verkocht in Nevada. Dat levert de staat zo’n 1 miljoen dollar aan belastingen op. Dit geld wordt aan verschillende sectoren uitbesteed. Zo gaat 15% van de opbrengst naar het onderwijs. 10% wordt gestort in het Rainy Day fund, een fonds wat gemeenschappelijke activiteit financiert.