Beschoten coffeeshops niet meer maandenlang gesloten

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, gaat coffeeshops niet meer maandenlang sluiten wanneer ze beschoten worden, meldt AT5. Criminelen leken misbruik te maken van de veiligheidsmaatregel.

Van der Laan handhaafde het beleid dat een coffeeshop minimaal drie maanden dicht moest, wanneer het pand werd beschoten. Daarmee wilde de burgemeester de veiligheid van Amsterdam bevorderen.

11 coffeeshops

Maar sinds oktober van dit jaar werden er ineens wel heel veel coffeeshops beschoten. In krap twee maanden tijd werden elf coffeeshops met een vuurwapen beschoten. Al die coffeeshops moesten automatisch 3 maanden gesloten blijven.

Verdachte

Tot nu toe is er nog maar één verdachte aangehouden. Een 23-jarige man schoot in de nacht van 7 mei met een vuurwapen op coffeeshop DNA in de Achillesstraat van Amsterdam. Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werden drugs en geld gevonden. Het motief van de verdachte is niet bekend gemaakt.

De eigenaren van de gesloten coffeeshops hebben geen idee waarom hun zaak beschoten werd. Het vermoeden bestaat dat criminelen, of misschien zelfs ondernemers van coffeeshops, de veiligheidsmaatregel misbruikten om concurrenten buiten spel te zetten.

Nieuw beleid

De burgemeester van Amsterdam heeft daarom besloten om coffeeshops nog maar een week te sluiten wanneer de zaak beschoten wordt. Daar staat tegenover dat de coffeeshophouder de beveiliging van de zaak moet opschroeven. Zo moeten er (meer) beveiligingscamera’s worden geïnstalleerd, en moet de coffeeshophouder relevante informatie met de politie delen.

Coffeeshops geopend

Van de elf coffeeshops die vorig maand hun deur tijdelijk moesten sluiten zijn er weer tien geopend. Coffeeshop The Power in de Weesperbuurt van Amsterdam blijft voorlopig gesloten. Die coffeeshop werd maarliefst drie keer door een onbekend persoon beschoten.