Bouw eens een huis van vezelhennep

Van hennep kan je allerlei producten maken, bijvoorbeeld veevoer, zeep, brandstof en papier. Maar je kan ook een duurzaam huis bouwen met hennep.

De vezels uit hennepplanten zijn ideaal om een sterke muur mee te maken. Wanneer je hennepvezels, kalk en water op de juiste manier mengt, ontstaat het bouwmateriaal vezelbeton. Een muur van vezelbeton heeft een aantal voordelen. Het isoleert goed, terwijl het tegelijkertijd ventileert. Bovendien is een muur van hennep goedkoop en duurzaam.

Duurzaam

Hennep is namelijk een van de snelst groeiende gewassen ter wereld. Doordat hennepplanten zo snel groeien, krijgt onkruid nauwelijks kans om te groeien. Daardoor kan hennep makkelijk zonder landbouwgif geteeld worden. Bovendien is de opbrengst van een hectare hennep enorm. Uit slechts twee hectare landbouwgrond kan je genoeg vezels halen om een (klein) huis te bouwen.

Niet populair

Gek genoeg is vezelbeton helemaal niet zo populair in Nederland. Dat heeft veel te maken met de beeldvorming rond hennep. Want cannabis staat natuurlijk bekend als drugsplant. Hoewel vezelhennep in principe is toegestaan, maakt de politie wel eens een vergissing. Een bekend voorbeeld komt uit het jaar 2009, toen de politie een proefveld met hennep van de Wageningen Universiteit ruimde. Later bleken alle vergunningen van de universiteit in orde te zijn.

Vereniging

De vereniging Kalkhennep Nederland probeert cannabis een beter imago mee te geven. De vereniging informeert belangstellenden en geeft tips aan mensen die met hennep willen bouwen. Verder wil het bestuur diverse partijen uit de bouwsector met elkaar verbinden. Zo moeten architecten, aannemers en leveranciers met elkaar samenwerken om nieuwe huizen duurzaam te bouwen.