THC

CBD-olie, cannabisolie of wietolie? Wat is wat?

verschil tussen thc cbe en cannabisolie verklaard.

Foto: Hennepveld Medihemp in Burgenland Oostenrijk.

“De termen CBD-olie, wietolie en cannabisolie worden vaak door elkaar gebruikt.”

Om dat probleem op te lossen proberen we u het een en ander duidelijk te maken middels dit artikel. Soms denkt iemand dat hij in een winkel wietolie heeft gekocht, terwijl alleen CBD-olie verkocht mag worden. Op tv is CBD-olie besproken waarvan mensen high geworden zijn. Het betrof dan zelfgemaakte wietolie. Kortom de termen worden door elkaar gebruikt, wat tot veel verwarring kan leiden en veilige CBD-olie ten onrechte een slechte naam kan geven.

Hoe zit het nu in elkaar?
CBD-olie wordt gemaakt uit vezelhennep. De Inspectie van de Gezondheidszorg heeft bepaald dat dit onder de naam CBD-olie verkocht mag worden als voedingssupplement. Dan moet het echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag er niet op staan wat het effect kan zijn (geen medische claims) en moet het vanzelfsprekend veilig zijn. Daarom mag in CBD-olie niet meer dan 0,05% THC aanwezig zijn. Dit is zo minimaal dat hiervan niets te merken is. U wordt er niet high van. Deze veilige vorm van olie uit hennep wordt dus CBD-olie genoemd, om verwarring te vermijden met producten waar wel een merkbare hoeveelheid THC in zit.

Cannabisolie is een algemene term voor olie uit cannabis, hennep of wiet. Meestal bedoelen we er de olie mee die een apotheek op recept maakt, van medicinale cannabis. Hierin zit veel meer THC dan bij CBD-olie. Zelfs cannabisolie van Bedrolite, met 10% CBD kan een hoeveelheid THC bevatten tot ca. 1%. Veel meer dus dan is toegestaan bij CBD-olie. Cannabisolie is niet te koop bij de drogist en mag officieel alleen op recept van een dokter worden afgeleverd. Daarbuiten is het op dit moment officieel nog illegaal.

Wietolie is gemaakt van wiet. Dat kan met wiet uit de coffeeshop of van eigen teelt en daarin zit in principe altijd THC. De bereiding van wietolie kan op verschillende manieren. En er zijn heel veel soorten wiet die hiervoor gebruikt worden. Het is daarom onbekend hoe sterk wietolie is. Het is dus belangrijk om heel voorzichtig te zijn met het gebruik ervan.

Zelfgemaakte CBD-olie van vezelhennep wordt niet getest. Het is dus is niet duidelijk wat de samenstelling precies is. Zo kan de maximaal toegestane concentratie THC overschreden zijn of de CBD-concentratie zo laag dat het niet werkt.

In gesprek met uw arts, is het aan te raden om de term CBD-olie in plaats van wietolie te gebruiken als u een product heeft gekocht bij de drogist of webshop. Dan ontstaat er geen verwarring en hoeft uw arts niet bang te zijn dat u high wordt. Op deze manier kunnen wij samen zorgen dat het gebruik van CBD-olie geaccepteerd en veilig is. Zorg dat u altijd weet wat u koopt, bestel bij vertrouwde webshops of winkels.

DELEN
Gerelateerde Artikelen:
Wietolie maken met de cannolator
Zo maak je zelf wietolie met de cannolator
hoe-wordt-hasj-gemaakt
Hoe wordt Marokkaanse hasj gemaakt en meegenomen?
vergoeding medicinale cannabis
Vergoeding medicinale cannabis op de tocht.