Dokters in Nieuw-Zeeland mogen CBD-olie voorschrijven als medicijn

Goed nieuws voor Hobbits met epilepsie of andere nare kwaaltjes die te lijf kunnen worden gegaan met cannabis olie. In Nieuw-Zeeland mogen huisartsen CBD-olie voorschrijven zoals ze dat met ieder ander medicijn zouden doen.

Minister van gezondheid Peter Dunne volgt daarmee het advies van Expert Advisory Committee on Drugs (EACD) op. Hierdoor wordt CBD niet langer als drugs gezien, maar als een volwaardig medicijn. In Nederland is het ook mogelijk om cannabis op recept te krijgen, maar dit blijkt in de praktijk toch wat lastiger. Op verschillende fora hierover is te lezen dat het onderwerp medicinale wiet nog altijd een stigma bevat bij veel huisartsen.

Import wordt lastig

Voordat het mogelijk was om CBD-olie via de huisarts te krijgen, werd de substantie enkel verstrekt door het ministerie van gezondheid zelf. Zij keken voorheen per patient of het nodig was het medicijn aan te bieden. Het enige obstakel lijkt nu nog de import van CBD. Nieuw-Zeeland moet zich nu bezighouden met hoe grotere hoeveelheden CBD-olie verkregen gaan worden. Er wordt echter wel gezegd dat het medicijn al binnen twee maanden door de huisarts geleverd kan worden.