Eerste cannabisapotheek van Europa opent deuren

In het Noord-Brabantse plaatsje Rosmalen is de eerste gespecialiseerde cannabisapotheek van Europa geopend. De apotheek Cannabiszorg verspreidt uitsluitend medicinale cannabisolie.

Het gebruik van medicinale cannabisolie is de afgelopen paar jaar enorm toegenomen. Met name CBD-olie is populair, omdat mensen daar niet stoned van worden. De apotheek denkt dat er daarom genoeg patiënten zijn om te specialiseren in cannabisproducten.

Bedrocan

De medicinale oliën zijn afkomstig van Bedrocan, het enige bedrijf van Nederland dat legaal wiet mag telen. Die producten zijn ook elders in Nederland verkrijgbaar, hoewel voor de meeste soorten producten een doktersrecept is vereist. Enkel de CBD-olie is vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Indicatie medische cannabis

Een doktersrecept voor medicinale cannabisolie wordt niet zomaar afgegeven. Alleen patiënten met erkende aandoeningen waarbij cannabis een bewezen effectieve werking heeft komen daarvoor in aanmerking. Dan gaat het om mensen met MS, misselijkheid bij kanker en aids, zenuwpijn, Gilles de la Tourette of bij glaucoom. Mogelijk helpt cannabisolie ook bij andere aandoeningen. Maar de werkzaamheid van wietolie is volgens de regering onvoldoende aangetoond.

Nieuwe recepten

De apotheek is nog bezig met het verkrijgen van nieuwe mengsels van verschillende werkzame stoffen uit cannabis. Zo is er nog THC-olie met een sterkte van 10% en een mengsel van 5% CBD en 10% THC in ontwikkeling. Met die nieuwe producten moet beter aan de eisen van verschillende patiënten worden voldaan.