Engeland opent eerste onderzoeksfaciliteit voor medische marijuana

Deze zomer opent het eerste onderzoekscentrum voor medische cannabis haar deuren in Engeland. Hierdoor kan het medicinale gebruik van de softdrug voor het eerst onderzocht worden in het land.

De faciliteit wordt geopend door Medipen, het bedrijf wat Engeland’s eerste legale cannabis vaporizer ontwikkelde. De olie in de Medipen is legaal omdat deze geen THC bevat. THC is namelijk illegaal in Engeland, maar CBD niet. Waar het onderzoekscentrum gebouwd gaat worden, is overigens nog niet bekend.

Medicijnen op basis van cannabis

In de faciliteit zal vooral onderzocht worden wat voor effect het vooralsnog illegale THC heeft op kankerpatiënten. Het is de bedoeling dat er naar aanleiding hiervan veel meer testen naar het effect van cannabis op bepaalde aandoeningen zullen volgen. Uiteindelijk wil Medipen een breed scala aan medicijnen op basis van cannabis kunnen presenteren.

Cannabis en kanker

Naar het effect van cannabis op kanker wordt echter al jaren onderzoek verricht. Zoals het er nu uit ziet kan de softdrug de ziekte niet genezen, maar de klachten wel verminderen. Het toepassen van cannabis op kankerpatiënten zou vooral de negatieve effecten chemotherapie tegen gaan. Cannabis kan namelijk ook gezien worden als een anti-emeticum, wat wilt zeggen dat het misselijkheid en braken tegen kan gaan. Ook zou cannabis de groei van kankercellen wellicht kunnen afremmen.