Gemeente Middelburg zet MS-patiënt op straat

De gemeente Middelburg heeft een MS-patiënt uit zijn huis gezet omdat hij teveel cannabis in zijn bezit had. Terwijl de man een medische verklaring voor cannabisgebruik heeft.

De gemeente Middelburg voert een keiharde drugsoorlog. Mensen die meer dan vijf gram cannabis bezitten worden zonder pardon voor minstens drie maanden op straat gezet. Een coffeeshop is er niet. In de Zeeuwse hoofdstad let iedereen op elkaar. Bovendien heeft de politie in dit relatief dunbevolkte gebied van Nederland weinig te doen. Dus maken agenten graag gebruik van bezorgde telefoontjes over drugsdealende wijkgenoten. Dat is precies wat er met MS-patiënt Jean-Paul ’t Gilde uit Middelburg gebeurde.

Huiszoeking

De politie kreeg een anonieme tip binnen over Jean-Paul. Hij zou harddrugs dealen vanuit zijn huis. Daarop besloot een leger aan agenten zijn woning te doorzoeken. De straat werd zelfs afgezet. Uiteindelijk werd er veertien gram wiet gevonden tijdens de huiszoeking. Daarnaast had de verdachte een paar honderd gram cannabisbladeren in zijn huis liggen. Van de bladeren zet hij thee. Maar de politie zegt dat Jean-Paul ruim 300 gram hennep in zijn huis had liggen. En dat is ‘een handelshoeveelheid’.

Bladeren

Cannabisbladeren zijn heel voedzaam. Maar ze bevatten nagenoeg geen werkzame stoffen. Daarom wil natuurlijk niemand cannabisbladeren kopen. De politie heeft daar geen boodschap aan. Hennep is hennep, zo denkt het lokale politiekorps. En als je 300 gram daarvan in huis hebt liggen dan moet je wel een dealer zijn.

Volgens de politie was er sprake van een aantal verdachte zaken. Zo stonden er in het huis van de MS-patiënt drie potten met verdorde hennepplanten. Bovendien werden er hennepbladeren gevonden die in een bloempot zaten ergens onderin een kast. Heel verdacht inderdaad. Al heeft de advocaat van Jean-paul een eenvoudige verklaring voor die hoeveelheid hennepbladeren. “Hij is ze vergeten weg te gooien.” Een groot deel van die bladeren was beschimmeld. Maar dat zag de politie even over het hoofd.

Rechter

Jean-Paul probeerde met een kort-geding zijn huisuitzetting tegen te houden. Hij heeft namelijk een medische verklaring voor cannabisgebruik. Het is dus niet zo raar dat hij wiet in huis heeft liggen. Maar de rechtbank gaf de gemeente gelijk. “Het is onaannemelijk dat de aangetroffen hennep uitsluitend voor medicinaal gebruik in de woning aanwezig was.”

Bovendien vindt de rechtbank het heel redelijk dat Middelburg drugsdealers uit hun huis zet. Want drugsbezitters hebben geen recht op een woning, dat snapt natuurlijk iedereen. De gemeente mag Jean-Paul dus uit zijn huis zetten.

Medische situatie

De rechtbank zegt rekening te houden met de medische situatie van Jean-Paul. De Middelburger kan nauwelijks lopen en hij kan zichzelf dus niet redden zonder woning. De gemeente verwees in eerste instantie naar zorgportaal Porthos ‘voor hulp en ondersteuning bij het vinden van een ander onderkomen.’ Op 31 augustus kreeg de Middelburgse MS-patiënt een extra week uitstel om een nieuwe woning te zoeken.

Nieuwe woning

Jean-Paul post op Facebook dat het niet gaat lukken een nieuw huis te vinden. Hij is namelijk door de woningcorporatie op een zwarte lijst van huurders gezet. Daardoor is het onmogelijk om een andere sociale huurwoning te betrekken. Hij wordt dus gedwongen om een particuliere woning te huren. “Maar dat is te duur” schrijft hij.

Via de telefoon vertelt hij waarom het zo moeilijk is om een nieuwe woning te vinden. “Een huurwoning mag mij maximaal 710 euro kosten, anders krijg ik geen huursubsidie. Maar de meeste particuliere woningen beginnen bij 800 euro per maand. Goedkopere woningen zijn alleen in flats te vinden, maar ik kan niet traplopen.”

Bezittingen

Het zal moeilijk worden voor de Middelburger om al zijn spullen te behouden. Alles wat hij bezit staat nog in zijn huurhuis in Middelburg. Maar als de woning gesloten gaat worden, dan kan hij daar niet meer bij. De woningcorporatie wil de woning ontruimen, wat zou betekenen dat al zijn spullen naar de vuilstort gebracht worden. Op advies van zijn advocaat probeert Jean-Paul de huur van zijn huidige huis door te betalen, zodat hij meer kans heeft om al zijn spullen te behouden.

De advocaat van Jean-Paul ’t Gilde, Joost Grootjans, wil niet reageren op de uitspraak van de rechter. Grootjans wil ook niks loslaten over de huidige situatie van zijn cliënt. Steunbetuigers kunnen de petitie ‘Medicinale cannabis bij MS geen reden voor huisuitzetting’ ondertekenen.