De geur van cannabis bepaalt de kwaliteit

De geur van cannabis wordt bepaald door terpenen.

De geur van cannabis bepaalt de kwaliteit

Elk ras van de cannabisplant produceert een kenmerkende geur. Echte kenners ruiken direct het verschil tussen White Widow of Jack Herrer. Je neus herkent namelijk bepaalde stoffen in cannabis die terpenen heten. Een aantal van die terpenen beïnvloedt de werking van cannabis.

Wanneer je aan een plant ruikt, dan ruik je terpenen. Het zijn de meest voorkomende stoffen in planten en worden in tal van voedingsmiddelen toegevoegd als smaak- of geurstof. Ruim 200 verschillende soorten terpenen veroorzaken de specifieke geur van een cannabisplant.

Je kunt niet ruiken of henneptoppen veel THC of CBD bevatten. De werkzame stoffen uit cannabis zijn namelijk geurloos. Toch is het heel normaal om in een coffeeshop te vragen of je de wiet even mag ruiken, voordat je het koopt. Hoe lekkerder de wiet ruikt, des te beter hij werkt. Daar lijkt een kern van waarheid in te zitten.

Er zijn namelijk vier geurstoffen uit cannabis die speciale aandacht genieten. Ze helpen de effecten van cannabis te versterken, of juist te verzwakken.

Myrceen
De meest voorkomende geurstof in cannabis is myrceen. De stof heeft een rustgevend effect en ruikt naar hop, een veelvoorkomend ingrediënt van bier. De Nederlandse medische cannabisproducent Bedrocan maakt doelbewust de wietsoort Bedica, waar veel myrceen in zit. Daar blijven patiënten kalm van. De geurstof ontspant spieren en versterkt het effect van andere medicijnen met een sedatieve werking.

α-pineen
Soms ruikt cannabis een beetje naar dennennaalden. Eigenlijk ruik je dan de terpeen α-pineen. De stof zou geheugenproblemen door cannabisgebruik moeten voorkomen. Wietsoorten die veel THC bevatten en sterk naar dennennaalden ruiken voorkomen dus dat je te laat komt, als het goed is.

Limoneen
De naam limoneen kinkt als een citroen. Dat is heel logisch, want deze stof in cannabis veroorzaakt een citrusgeur. Je ruikt het vooral bij cannabisplanten die nog in de eerste fase van de bloei zitten. De geurstof heeft een stimulerend effect en werkt effectief tegen een ochtendhumeur.

Bèta-caryofylleen
Als je een paniek-aanval hebt na cannabisgebruik, ruik dan snel aan zwarte peper! Het klinkt idioot, maar het werkt echt. Dat komt omdat zwarte peper veel bèta-caryofylleen bevat. Dat is een geurstof met een sterk kalmerend effect.

De geurstof zit ook in cannabisproducten en is zelfs een van de weinige stoffen die in een spacecake overblijft. Andere geurstoffen verdampen snel door de hitte van de oven. Omdat beta-caryophylleen zo stabiel is, zijn drugshonden getraind om juist die geur van cannabis te herkennen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.