Hof van Twente verzoekt legale cannabisteelt

De gemeenteraad van het Hof van Twente verzoekt het kabinet om patiënten hun eigen cannabis te laten kweken. Volgens de raadsleden kan de gemeente op dit moment geen zelfstandige beslissing maken.

De gemeenteraad van het Hof van Twente erkent dat cannabis een belangrijk medicijn is voor bepaalde patiënten. Daarbij geeft de raad aan dat verzekeraars te weinig doen om zulke patiënten van pijnbestrijdingsmiddelen te voorzien.

Er was eventjes sprake of het Hof van Twente een soortgelijk beleid zou aannemen als de gemeente Tilburg, waar wietkwekers geen problemen krijgen met politie en justitie als ze zich als ze zich aan bepaalde voorwaarden houden. Maar volgens de gemeenteraadsleden van het Hof van Twente kunnen zulke toezeggingen niet gemaakt worden. De politie kan nog altijd besluiten hennepkwekerijen te ontmantelen.

‘Trieste zaak’

Zo betoogt van de Fred Rijkens PvdA-fractie dat cannabisteelt hoe dan ook verboden blijft volgens de wet. Hij noemt de wetgeving ‘een trieste zaak’, maar zegt dat de landelijke politiek dat probleem moet oplossen. De gemeenteraad wil geen verwarring veroorzaken bij burgers of cannabisteelt nu wel of niet is toegestaan.

Daarom heeft de gemeenteraad besloten een brief te versturen naar het kabinet en de leden van de Tweede Kamer. In die brief roept de gemeente op om een einde te maken aan het tweeslachtige cannabisbeleid.

Wet Gesloten Coffeeshopketen

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de initiatiefwet Gesloten Coffeeshopketen. Op dinsdag 21 februari gaat de Kamer stemmen over de initiatiefwet. Op dit moment ziet het ernaar uit dat een meerderheid voor de initiatiefwet gaat stemmen. Daarna moet nog een meerderheid in de Eerste Kamer behaald worden.

Bekijk hier het debat in de gemeenteraad van het Hof van Twente: