Op het juiste moment oogsten is een kunst

Wiet moet op precies het juiste moment geoogst worden. Een beetje te vroeg of laat kan de kwaliteit van de toppen flink verminderen. Maar wat is precies het juiste moment?

Elk ras van de cannabisplant bloeit op zijn eigen specifieke manier. Als je zaden koopt bij een officiële producent, dan wordt de bloeitijd altijd netjes aangegeven. Meestal duurt de bloeifase van cannabisplanten acht tot twaalf weken.

Stampers
Schematische tekening van stampers

Stampers

Als de laatste week van de officiële bloeitijd is aangebroken, is het een kwestie van opletten. De stampers van toppen zijn de belangrijkste graadmeter. Ze zien eruit als   kleine haartjes. Als ze wit en stevig eruit zien, dan is de wiet nog niet klaar. Pas als ongeveer de helft van de stampers verkleurt zijn moet je de plant gaan oogsten. Meestal verkleuren de stampers van wit naar roodbruin. Maar sommige rassen laten hun stampers geel verkleuren, zoals veel rassen met de naam ‘Cheese’ doen.

Trichomen

Maar de stampers zijn niet het enige dat je in de gaten moet houden. De kleur van trichomen op de bloemen is namelijk ook heel belangrijk. Trichomen zijn minuscule blaasjes waarin alle werkzame stoffen zitten. Met het blote oog zien ze eruit als een soort glinsterende stof die de bloemen bedekt. Ze zijn alleen goed te bekijken wanneer je een loep of microscoop gebruikt.

Trichomen
Trichomen op een cannabisbloem.

Kleur blaasjes

De kleur van trichomen verandert, net als de stampers, geleidelijk gedurende de laatste fase van de bloei. In het begin zijn ze doorzichtig. Daarna verkleuren de trichomen naar melkwit en vervolgens naar geel of zelfs amberbruin. Als de trichomen doorzichtig zijn, dan is het een goed plan de wiet nog eventjes te laten staan. Maar wanneer ze geel of bruin verkleurd zijn, dan ben je te laat!

Houd de bloemen dus dagelijks in de gaten in de laatste week van de bloei. Zodra ongeveer de helft van de stampers verkleurd is en de trichomen melkwit, dan is het moment daar! Een beter moment om te oogsten is er niet.