RADAR: ‘is CBD-olie wel veilig?’

‘Is CBD-olie wel veilig’, vraagt het televisieprogramma RADAR zich af tijdens de uitzending van maandagavond. Volgens het consumentenprogramma heeft een deel van de flesjes CBD-olie een andere inhoud dan verwacht.

Dat er wel eens wordt gesjoemeld met de inhoud van flesjes CBD-olie is al langer bekend. Het toenmalige testbedrijf LaCassini Research heeft aan het begin van dit jaar testresultaten gepubliceerd waaruit bleek dat bijna een kwart van de onderzochte merken niet de juiste hoeveelheid werkzame stoffen op het etiket vermeldde.

RADAR

De biochemicus Arno Hazekamp deed in opdracht van RADAR opnieuw onderzoek naar de inhoud van flesjes CBD-olie. Uit die analyse blijkt dat 7 van de 46 flesjes CBD-olie totaal geen werkzame stoffen bevat. Er waren ook flesjes die juist heel veel THC bevatten, zodat mensen stoned werden van de inhoud.

Dat bevestigt toxicologe Antoinette van Riel. “Er zijn bij het Nederlands Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meerdere meldingen binnengekomen van mensen die last kregen van hallucinaties en een onrustig gevoel.” Die klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door THC, een stof met een bekende hallucinogene werking.

‘CBD-olie is veilig’

Ruud Coolen van Braaken, de directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), zegt dat CBD-olie een ‘relatief veilig product’ is. “Maar dan moet er wel alleen CBD in de flesjes zitten, en niet een andere stof.”

Dat sommige flesjes CBD-olie een andere inhoud bevatten dan mensen verwachten, blijkt ook uit een onderzoek bij het RADAR-panel. Vierduizend mensen van het panel zeggen wel eens CBD-olie gebruikt te hebben. Van hen heeft veertien procent wel eens last gehad van hallucinaties.

Cannabis geneest geen kanker

De deskundigen in de uitzending waarschuwen voor ongefundeerde claims over de werking van CBD-olie. Met name de bewering dat cannabis kanker zou genezen zou gevaarlijk kunnen zijn, vindt Arno Hazekamp. “Wat nou als cannabis het erger maakt”, vraagt de biochemicus zich af. Volgens de onderzoeker is daar nog te weinig zekerheid over.

Lees ook onze longread: ‘Cannabis geneest (nog) geen kanker