legaliteit

Tweede Kamer staat eigen kweek van medi-wiet toe

Tweede Kamer staat medi-wiet toe

De Tweede Kamer heeft maandag een amendement voor thuisteelt van medische cannabis aangenomen. Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) heeft daarmee een belangrijke toevoeging aan de Wet Gesloten Coffeeshopketen gedaan.

Medische cannabis is erg duur en verzekeraars vergoeden daar meestal geen cent van. Daardoor zijn chronische patiënten honderden euro’s per maand kwijt aan hun eigen behandeling. Bovendien is er maar weinig variatie in de beschikbare medische cannabis, waardoor niet iedereen het optimale ras van de cannabisplant kan gebruiken.

Uit huis

Sommige patiënten willen daarom graag in hun eigen medicijnbehoefte voorzien. Maar als mensen cannabis gaan kweken voor hun eigen behoefte, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo werd een Middelburgse MS-patiënt uit zijn huis gezet omdat hij te veel hennepbladeren en wiet had liggen. De man had een verklaring voor medicinaal gebruik van cannabis van zijn neuroloog gekregen, maar de gemeente behandelde hem als een dealer.

Politiek

Als het aan de Tweede Kamer ligt dan behoren zulke toestanden tot het verleden. Het amendement van Liesbeth van Tongeren regelt een uitzondering in de Opiumwet voor mensen die cannabis nodig hebben voor hun ziekte of aandoening. Daarmee zou het beleid dat de gemeente Tilburg en Vlissingen al eerder aannamen, voor heel Nederland gaan gelden.

In Tilburg werd in september vorig jaar afgesproken dat mensen in de gemeente hun eigen medische cannabis mogen kweken, zolang ze zich aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mag de wiet aan niemand anders gegeven worden, en moet de kweekinrichting brandveilig zijn.

 

Amendement

Het amendement van Liesbeth van Tongeren werd maandag bijna stilzwijgend aangenomen. Het voorstel werd ondergesneeuwd door de wietwet, die legale kweek voor coffeeshops mogelijk moet maken. Toch is juist deze bepaling voor patiënten heel belangrijk. Chronische patiënten krijgen hierdoor de vrijheid hun eigen medicijn te maken en daarmee veel geld te besparen.

Of het voorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen, en welke voorwaarden voor eigen kweek gaan gelden, is op dit moment nog niet duidelijk. Het amendement heeft thuisteelt voor patiënten toegevoegd aan de Wet Gesloten Coffeeshopketen. De Eerste Kamer moet zich nog buigen over die initiatiefwet. Pas wanneer een meerderheid van de senatoren de initiatiefwet aannemen, treedt de wet in werking. Op dit moment lijkt er nog een meerderheid van de Eerste Kamerleden tegen de Wet Gesloten Coffeeshopketen te zijn.

DELEN
Test biografie. vertel wat over jezelf
View Website
Gerelateerde Artikelen:
Tweede Kamer stelt vragen
Meerderheid Tweede Kamer voor gereguleerde cannabisteelt
1 week na legalisatie cannabis al gigantisch wiettekort in Nevada
Hof_van_Twente_verzoekt_cannabisteelt
Hof van Twente verzoekt legale cannabisteelt
4 Comments
 • Ronald van waard
  2 maart 2017 at 13:21

  komt nooit door de eerste kamer

 • 27 februari 2017 at 12:45

  Er zou iets moeten worden geregeld ook voor de recreatieve grower, als je eigen bier mag brouwen, dan toch zeker ook een eigen plantje kweken.

  https://t.co/jAEqE9RxhS

  • 27 februari 2017 at 17:26

   Alle gebruik is medicinaal!

  • jean haenen
   27 februari 2017 at 18:55

   ja zal wel weer een verkiezingsstunt zijn,heb totaal geen vertrouwen in deze mensen.

Comments are closed.