Uitgezette Middelburger mag weer terug naar huis

De 45-jarige Middelburger Jean-Paul ’t Gilde mag weer terug naar zijn huis. De woningcorporatie probeerde het huurcontract van de 45-jarige MS-patiënt te beëindigen omdat hij meer dan 5 gram hennep in huis had.

Donderdagmiddag kwam de uitspraak van de voorzieningenrechter tijdens een kort geding. De man uit Middelburg mag terug naar zijn voormalige woning. De rechter geeft zelfs uitdrukkelijk toestemming voor de teelt van vijf wietplanten, zodat zijn woning niet opnieuw wordt gesloten.

Jean-Paul ’t Gilde

“Vanochtend hebben medewerkers van de gemeente alle stickers weggehaald en heb ik mijn sleutels teruggekregen”, vertelt Jean-Paul over de telefoon. “Ik moet nog wat spullen verhuizen vanuit de caravan waar ik 3 maanden moest wonen. Maar morgen ben ik weer echt thuis.”

De woningcorporatie Porthos had een uitzettingsprocedure gestart omdat zijn woning voor 3 maanden werd gesloten. De politie had namelijk 14 gram wiet en een stapel hennepbladeren in zijn huis gevonden tijdens een huiszoeking. De Middelburger gebruikt cannabis om de symptomen van zijn ziekte Multiple Sclerose (MS) te verminderen. Hij zet wel eens thee van hennepbladeren om beter te kunnen slapen.

Kort geding

Tijdens het kort geding probeerde de woningcorporatie opnieuw te bewijzen dat ’t Gilde overlast veroorzaakte door te dealen en wiet te kweken. De voorzieningenrechter ging daar echter niet in mee. Eén anonieme tip was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs voor overlast. Bovendien beschikte de MS-patiënt over verklaringen van zijn buren dat hij juist geen overlast veroorzaakte. Daar kwam bij dat het OM de strafzaak die tegen ’t Gilde was aangespannen al eerder had geseponeerd.

De gemeente staat niet toe dat burgers meer dan 5 gram hennep thuis hebben liggen. Mensen die meer dan de gebruikershoeveelheid bezitten worden bijna automatisch als handelaar bestempeld. De burgemeester van Middelburg paste de regeling streng toe bij ’t Gilde omdat er naast hennep ook een balletjespistool en gripzakjes gevonden werden.

Huur van stacaravan

Hoewel de Middelburger blij is met de uitkomst van het kort geding, heeft hij wel een dispuut met de woningcorporatie over de huur van zijn tijdelijke verblijfplaats. In een Facebookpost laat ’t Gilde weten dat hij 6800 euro moeten betalen voor de 3 maanden die hij in een stacaravan op een camping verbleef. Dat komt neer op zo’n 600 euro per week. Hij zegt dat hij zoveel huur per maand, en niet per week, zou moeten betalen.