Vergoeding medicinale cannabis op de tocht.

Note redactie: In tegenstelling tot wat hieronder staat zijn ondertussen alle verzekeraars gestopt met vergoedingen verstrekken voor gebruikers van Medicinale cannabis.

Welke verzekeraars vergoeden medicinale cannabis?

Steeds meer zorgverzekeraars staan huiverend tegenover de vergoeding van medicinale cannabis.

Sinds jaar en dag is het officiële advies van het Zorginstituut naar de minister een negatief advies als het gaat om de vergoeding van medicinale cannabis.

Toch was er een aantal zorgverzekeraars dat de medicinale cannabis vergoedde onder strikte voorwaarden. Je moet altijd een verwijzing hebben van een arts of specialist en toestemming van de verzekeraar.

Afname van vergoeding

Steeds minder zorgverzekeraars vergoeden de medicinale cannabis. Dit is voor veel gebruikers een klap in het gezicht. Er zijn patiënten die het al meer dan 15 jaar gebruiken en er baat bij hebben. Nu staan ze ineens met de rug tegen de muur, omdat het niet meer vergoed wordt.

In sommige gevallen werd het alleen vergoed als een patiënt terminaal was.

Welke verzekeraars vergoeden nog wel?

Er is een aantal zorgverzekeraars dat nog wel vergoed.

Hieronder een lijst met zorgverzekeraars die volgens Independer nog wel tot vergoeding overgaan.

Delta Loyd vergoed vanuit de basisverzekering en alleen als je terminaal bent. Ook de OHRA gaat over tot vergoeding als de verzekerde terminaal is.

Bij Zorgdirect kun je alleen vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking komen voor een vergoeding.

Bij PNO Zorg is ook een aanvullende verzekering nodig om vergoeding van medicinale cannabis te krijgen.

Ook in 2018?

Ieder jaar verandert er veel in de vergoedingen van een zorgverzekering. Maak je gebruik van medicinale cannabis en wil je er zeker van zijn dat het ook in 2018 nog vergoed wordt, houdt dan het vergoedingen overzicht van je verzekering goed in de gaten.

De Friesland vergoed tot voor kort ook de medicinale cannabis, maar vanaf 1 januari 2017 geldt dit alleen nog voor verzekerden die voor 1 januari 2017 zijn overgestapt. Nieuwe verzekerden vallen dus buiten de boot.

Zelf uitzoeken

Ben je op zoek naar een zorgverzekeraar die medicinale cannabis vergoedt, doe dan goed onderzoek van tevoren. Niet alleen naar de vergoeding, maar ook de voorwaarden van de vergoeding.

Zelf de wiet gaan kweken is ook een optie. Dan is het gedoogbeleid van toepassing en is jouw cannabis ook niet 100% veilig.

Het is altijd goed je aan te sluiten bij websites als deze met informatie over cannabis. Op Facebook zijn ook groepen te vinden die je verder kunnen helpen en waar je veel informatie kunt vinden.

Note redactie: In tegenstelling tot wat hierboven staat zijn alle verzekeraars gestopt met vergoedingen verstrekken voor gebruikers van Medicinale cannabis.