Vrijwel alle nederwiet uit coffeeshops bevat pesticiden

Vrijwel alle nederwiet die in coffeeshops wordt verkocht bevat pesticiden, meldt KRO Reporter in de uitzending “Foute shit!”. In de reportage wordt het Nederlandse softdrugsbeleid met de legalisatie in Colorado vergeleken.

Het televisieprogramma baseert zich op een onderzoek van het RIVM, waaruit zou blijken dat ruim negentig procent van de nederwiet restanten van chemische bestrijdingsmiddelen bevat. In verschillende coffeeshops werden in totaal 25 monsters verzameld. In 23 van die monsters werden resten van pesticiden gevonden.

Niet getest

De chemicaliën die gebruikt worden zijn niet goedgekeurd voor gebruik op cannabisplanten. De bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen voor de fruitteelt ontwikkeld. De meeste soorten fruit hebben echter een waslaagje, waardoor de pesticiden gemakkelijk van het eindproduct gewassen kunnen worden.

Wiet kan je niet wassen. Daardoor is het goed mogelijk dat een hoger percentage pesticiden achterblijft in het eindproduct dan dat het geval is bij appels of peren. Omdat de pesticiden nooit bedoeld zijn om op cannabisplanten toe te passen, is niet bekend of dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Achterdeur

Dat de meeste wiet in Nederlandse coffeeshops bestrijdingsmiddelen bevat, heeft natuurlijk alles te maken met de illegale hennepteelt. Coffeeshops kunnen het product dat ze aankopen niet in een laboratorium laten testen. Daardoor staat het criminelen vrij om allerlei obscure middelen te gebruiken om de opbrengst te verhogen.

Hoe anders is het in de Amerikaanse staat Colorado. Ruim vier jaar geleden werd de productie en verkoop van cannabis in die staat gelegaliseerd. Inmiddels houdt de overheid daar streng in de gaten of er pesticiden worden gebruikt bij de teelt. Alle planten worden via high-tech systemen in de gaten gehouden en na de oogst wordt het eindproduct steeksproefsgewijs getest. Daardoor is van elke gram die in cannabis dispenseries verkocht wordt bekend waar het vandaan komt en hoeveel werkzame stoffen de wiet bevat.

Henneptoppen

Of de pesticiden ook terug te vinden zijn in henneptoppen die rijk zijn aan CBD, is niet bekend. Aangezien vezelhennep door boeren, en niet door criminelen, wordt geteeld is de kans klein dat bij de teelt verboden pesticiden worden gebruikt. Toch is het mogelijk dat ook boeren ongezonde chemicaliën gebruiken voor de hennepteelt. Om die reden kan het verstandig zijn om specifiek naar biologisch geteelde henneptoppen te zoeken. Er zijn hennepproducten verkrijgbaar die het biologisch keurmerk SKAL dragen. Voor producten met dat keurmerk mogen geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden.