Welk oplosmiddel is geschikt voor extracties?

Tijdens de productie van CBD-olie worden oplosmiddelen gebruikt om de werkzame stoffen uit cannabis te extraheren. Maar welke oplosmiddelen zijn daarvoor geschikt?

Er zijn drie verschillende oplosmiddelen die gebruikt worden voor extracties, namelijk: alcohol, isopropylalcohol (ook wel IPA of 2-propanol genoemd) of wasbenzine. Toch kan je er niet zonder meer vanuit gaan dat een oplosmiddel geschikt is voor extracties. Zelfs oplosmiddelen die heel zuiver zijn (99% of meer) kunnen minieme vervuilingen bevatten die gevaarlijk zijn.

Alcohol

Alcohol is natuurlijk populair als genotmiddel. Daarom heft de overheid accijnzen, wat de alcohol vrij duur maakt. Sommige producenten voegen daarom stoffen toe aan hun product om het ondrinkbaar te maken. Dat is bijvoorbeeld bij spiritus het geval. Verkopers hoeven geen accijns te betalen over ondrinkbare alcoholvarianten, wat het weer goedkoop maakt. Helaas is goedkope alcohol ongeschikt om cannabisextracten mee te maken.

Bij het uitzoeken van geschikte alcohol is ‘foodgrade’ het woord waar je op moet letten. Foodgrade betekent dat het oplosmiddel geschikt is om voedsel mee te maken. Daarvoor moet het aan de hoogste standaarden voldoen. Foodgrade alcohol is geschikt om cannabisextracten mee te maken. Volgens de stichting PGMCG is foodgrade alcohol het enige oplosmiddel dat gebuikt kan worden voor cannabisextracten. Alle andere oplosmiddelen zijn mogelijk gevaarlijk.

IPA of 2-propanol

Isopropylalcohol wordt veel in laboratoria gebruikt. Het dient als schoonmaakmiddel, maar ook als oplosmiddel. IPA is goedkoper dan alcohol, omdat er geen accijns over worden berekend. Isopropylalcohol is niet geschikt om te drinken of op een andere manier binnen te krijgen. Sommige varianten van 2-propanol kunnen gebruikt worden voor extracties. Maar dan moet je heel goed weten waar je mee bezig bent.

Net zoals alcohol het toverwoord ‘foodgrade’ heeft, is er een speciale kwaliteit voor IPA die gebruikt kan worden tijdens extracties. In het geval van isopropylalcohol mag alleen maar HPLC-grade gebruikt worden. HPLC-grade IPA bevat geen gevaarlijke stoffen. Helaas is het weer een stuk duurder dan ‘normale’ 2-propanol. Maar onthoud: je betaalt hier voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Wasbenzine

Wasbenzine bestaat uit een mengsel van verschillende koolwaterstoffen. Het wordt vooral gebruikt als schoonmaakmiddel. Sommige mensen gebruiken wasbenzine als oplosmiddel voor cannabisextracten. Maar dat moet met klem afgeraden worden. Juist omdat wasbenzine een mengsel is van verschillende stoffen, is de herkomst ervan niet altijd duidelijk. Het is daarom goed mogelijk dat er gevaarlijke stoffen in de olie terecht komen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Veiligheid

Onthoud dat het erg gevaarlijk kan zijn om zelf cannabisextracten te maken. Bovenstaande oplosmiddelen zijn zeer brandgevaarlijk. De dampen zijn gevaarlijk om in te ademen en kunnen zelfs oogletsel veroorzaken. Niet alleen mensen die een extract maken kunnen daar last van krijgen, maar bijvoorbeeld ook de buren. Mede om die redenen is het per wet verboden om zelf cannabisextracten te maken.

Het is altijd veiliger om een flesje CBD-olie bij een (online) winkel te kopen van een gerenommeerd bedrijf. Mensen die niet beschikken over kennis van de juiste voorzorgsmaatregelen moeten niet proberen zelf extracten te maken. Als je ondanks alle risico’s toch besluit een extract te maken, gebruik dan in ieder geval het juiste oplosmiddel.